АТПВТА

Австралија Опен

101прегледи

Australian Open, Otvoreno prvenstvo Australije u tenisu

Останува уште еден ден до почетокот на Австралија Опен, па добро би било малку да се запознаеме со овој турнир.

Отвореното првенство на Австралија или на кратко Австралија Опен е прв Гренд-слем кој се одржува во календарската година и се игра на тврда подлога. Овој турнир е основан 1904. година, а прв победник бил Родни Хит. На победникот на овој турнир, како во машка, така и во женска конкуренција, му припаѓаат 2000 поени. Турнирот дури во 1968 година го добива називот Австралија Опен, и се до тогаш имал разни потешкотии со организирањето о спонзорите. Затоа историјата на овој турнир се дели до 1968 година и после тоа. До таа спомената година најмногу титули има осоено австралијанецот Рој Емерсон (6 титули), додека во женска конкуренција без конкуренција била, исто така австралијанка, Маргарет Смит-Корт со 11 титули. Кога се во прашање титулите после 1968 година најмногу во машка конкуренција на Австралија Опен има освоено Новак Ѓоковиќ, 6 титули, додека во женска конкуренција Серена Вилијамс исто така со 6 титули.

Следете не од 14 до 27 Јануари на нашиот сајт, ќе ви понудиме доста содржини поврзани со овој турнир!

Leave a Response